Инвестиции и Страх

Време за четене: 2 мин
investment-market-fear

Съдържание

Инвестиции и Страх

Ако сте уплашени или разочаровани от пазара, това вероятно означава, че е добър момент за инвестиране.

 

Това твърдение отразява контраинтуитивния характер на инвестирането: Когато емоции като страх или чувство на неудовлетвореност са силни поради пазарните условия, това често представлява възможност за разумните инвеститори. Ето едно разширение:

 

Инвестирането по време на страх или разочарование на пазара може да бъде изгодно по няколко причини. 

 

Първо, засилените емоции често водят до ирационални продажби или предизвикани от паника пазарни спадове, което води до подценяване на цените на активите спрямо тяхната присъща стойност. В такива случаи проницателните инвеститори, които поддържат спокоен и рационален подход, могат да се възползват от тези грешни цени, като закупят качествени активи на намалени цени.

 

Второ, пазарните спадове обикновено са временни и историята показва, че пазарите в крайна сметка се възстановяват и продължават възходящата си траектория в дългосрочен план. Като инвестират по време на периоди на пазарни затруднения, инвеститорите се позиционират така, че да се възползват от евентуалното възстановяване и последващия ръст на цените на активите.

 

Освен това трудностите на пазара често насърчават иновациите, устойчивостта и адаптирането сред компаниите и индустриите. Компаниите могат да използват времената на предизвикателства като възможност да рационализират операциите, да разработят нови продукти или услуги или да подобрят ефективността, позиционирайки се за дългосрочен успех. Инвестирането през тези периоди позволява на инвеститорите да участват в потенциалния растеж на компаниите, които излизат по-силни от трудностите.

 

От съществено значение обаче е инвеститорите да проведат задълбочени проучвания, да диверсифицират своите портфейли и да поддържат дългосрочна перспектива, когато инвестират по време на променливи или несигурни пазарни условия. Въпреки че страхът и разочарованието могат да предоставят възможности, от решаващо значение е да се подходи към инвестирането с дисциплинирана стратегия и фокус върху основите, вместо да се поддавате на емоционални импулси. Правейки това, инвеститорите могат да се ориентират в пазарните колебания и да се позиционират за дългосрочен финансов успех.

 

*** Всяка една инвестиция, би трябвало да е част от комплексното финансово планиране. Тя не може да бъде самоцел. Важно е да бъде спрегната в контекста на житейското финансово планиране, ако искаме да имаме успех. Отделете достатъчно време, за да се ориентирате в материята или се обърнете към доверен професионалист.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Кирил Миланов
Кирил Миланов
Кирил практикува като финансов плановик вече 10 години и предлага цялостна и изчерпателна услуга на своите клиенти. След като го ангажирате, той ще се заеме да направи всичко възможно, за да осигури шансовете Ви за успех в рамките на възможното.

Подобни публикации

the worry zone
инвестиции

Опасна зона

Честа грешка Честа грешка сред инвеститорите е вярването, че нивото на богатство, което ще постигнат,

Вижте още

Запишете се за нашия бюлетин

Имате въпроси?

AdvancedPlanning е място за софтуерни програмисти, ключови кадри и хора с успешен бизнес, които искат професионално по-високо ниво в планирането, организирането и управлението на личните си финанси и инвестиции, за да може да са спокойни и уверени в решенията за постигането на житейските и финансови цели от бъдещето.

Социални мрежи